“Ja, het zijn twee hele verschillende kinderen,” zei een moeder mij gisteren. Ik heb twee van haar kinderen begeleid bij hun studiekeuze. Geboren uit dezelfde ouders, opgegroeid in hetzelfde gezin en toch zo verschillend. Herken jij dat ook als ouder? Ik in ieder geval wel!

En wat ik zo fijn vond bij deze moeder is dat zij ook écht oog heeft voor die verschillen: het mag er allemaal helemaal zijn 💖

Doorzie eerst jezelf

Toen mijn kinderen jong waren, heb ik dit unieke in hen ook altijd willen omarmen. Hen proberen te begrijpen; met vallen en opstaan overigens…….
En wat mij daarbij geholpen heeft is het boek van Frank Post: Typisch opvoeden, het Enneagram voor ouders en kinderen.
Dit boek houdt je een spiegel voor als ouder; wat doet jouw persoonlijkheid met jouw opvoedingsstijl naar je kinderen toe. Wat zijn jouw kwaliteiten, maar ook je blinde vlekken. En in welke persoonlijkheid herken jij je kind? Wat drijft je kind? Wat zit er achter zijn/haar gedrag? Maar bovenal wat heeft je kind nodig om op te groeien tot een fijn, evenwichtig persoon? Dit boek staat vol met tips; een echte aanrader!

Enneagram als hulpmiddel

Wanneer onze kinderen nog jong zijn, ben je als ouder wat meer bepalend voor hun ontwikkeling. En hoe fijn is het dan om je kind te doorzien zodat je goed kunt aansluiten op zijn specifieke behoeften en hem beter kan ondersteunen in zijn ontwikkeling? Het Enneagram is hiervoor een prachtig hulpmiddel!

Hopelijk heb jij als ouder ook iets aan dit boek! Ik gebruik het Enneagram ook in de studiekeuzeadvies trajecten voor jongeren en loopbaanadvies trajecten voor volwassenen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Foto: Moederdag 2022. Ik was uitgenodigd door mijn kinderen Robbert (23 jaar) en Milou (21 jaar) op een zonnig Amsterdams terras 😍