“Ik weet nu dat zo’n soort baan beter bij mij past en toch ga ik het niet doen”, zei Maartje. En wat had ik een bewondering voor haar!

Je herkent het vast wel. Er wringt iets in je baan en je kunt er moeilijk de vinger opleggen. Je wil “dit wringen” wel onderzoeken, maar het komt er steeds niet van; je hebt het druk met je leven en de vele afleidingen.
Maar als je heel eerlijk bent? Je bent gewoon bang. Bang voor het onzekere. Want wat als je het onderzoekt en er komt van alles naar boven? Wat moet je daar dan mee? En wat zullen anderen wel niet denken als je ineens een heel ander pad gaat inslaan? Kortom een onzekere fase zal aanbreken en je kunt de gevolgen niet overzien. En dat voelt niet fijn en dus ga je het niet doen. En dat begrijp ik heel goed.

Wat je misschien kan helpen, is de wetenschap dat jij altijd beslist of je iets wel of niet gaat doen. Jij bent altijd de regisseur. Ga je “dat wringen in je baan” onderzoeken? Prima. Doe je het niet? Ook prima. Jij beslist en bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes en de gevolgen van die keuzes.

Maartje vond het ook eng om “dat wringen” te onderzoeken. Wat haar heeft geholpen is het besef dat zij altijd zelf beslist. Dat zij aan het roer staat. En na het loopbaantraject heeft ze besloten om niet te switchen van baan, omdat dit nu financieel niet goed uitkwam. Ze had zichzelf tijdens het loopbaantraject veel beter leren kennen, wist waar het wrong in haar baan en kon het voor nu even parkeren.

Ook dat is een loopbaankeuze. En die maak je altijd zelf!

#loopbaankeuze #loopbaanadvies #talenten #loopbaancoach