“Ik zou best wel iets belangrijks willen betekenen in de wereld, “ zei Lisa, 17 jaar. “Maar misschien is dat ook wel lastig,” voegde zij er direct aan toe. In Lisa schuilt een groot leider, iemand die de kar trekt en iedereen ook aan boord houdt, die doorzet als het flink tegenzit, goed is in het bedenken van nieuwe oplossingen en houdt van resultaten neerzetten. En daarbij komt ook nog dat zij écht iets voor anderen wil betekenen: vooral voor mensen die dit zelf niet goed kunnen. Dit alles werd haar duidelijk tijdens de drie gesprekken die wij hadden voor haar studiekeuze traject.

Het allerbeste uit jezelf halen
Hoe doe je dat? Door te beginnen met kennis over jezelf. Weten wat jou drijft, wat jouw kwaliteiten zijn en waar je goed in bent. Maar ook weten in wat voor een omgeving jij het beste tot je recht komt en wat je nodig hebt van anderen om te kunnen floreren. Met deze kennis ontdek je je eigen potentie; het allerbeste wat in jou zit.

Wat een potentie heeft iedereen
De jongeren die ik de afgelopen tijd heb mogen begeleiden bij een passende studiekeuze, hebben stuk voor stuk allemaal een enorme potentie. Ieder op hun eigen manier. Zo was daar Bas die heel graag mensen bleek te helpen met zijn gevoel voor technische oplossingen die hij ook zelf wil ontwikkelen en maken, maar ook Tessa die een enorme kwaliteit heeft om in chaotische situaties orde en structuur aan te brengen en daarmee rust en overzicht kan brengen in haar omgeving of Niels die met zijn empathische instelling en gevoel voor ondernemen ooit een eigen bedrijf wil starten, maar dan wel een bedrijf dat het beste voor heeft met medewerkers en klanten.

Ik blijf het heel mooi vinden om mensen te helpen met het ontdekken van hun eigen potentie. De blije gezichten te zien wanneer zij inzien wat voor een mooie kwaliteiten zij in zich hebben en te beseffen waar zij allemaal goed in zijn. En dat zij dan vervolgens deze potentie gaan inzetten in hun leven, studies en banen. Zo halen zij niet alleen het allerbeste uit zichzelf, maar geven zij ook het allerbeste aan hun omgeving. En daar worden niet alleen zijzelf, maar ook hun omgeving heel gelukkig van!