“Ik had mijn projecten altijd op tijd af. Maar toch ben ik ontslagen. En ik weet nog steeds niet wat de echte reden is. Ze draaide erom heen.” Jeffrey is 24 jaar. Bij zijn laatste baan werd zijn contract niet verlengd. Wat hem nog zo bezighoudt, is dat hij niet weet waarom hij weg moest. En nu zit hij tegenover mij. Hij wil heel graag weten waar hij goed in is en wat zijn kwaliteiten zijn, zodat hij zich minder afhankelijk voelt van wat anderen van hem vinden. En hij wil uiteraard weten welke baan het beste bij hem past. De regie terugpakken, dus. 

Waarom het belangrijk is om zelf de regie over je loopbaan te hebben
In onze snel veranderende economie worden bedrijven en organisaties gedwongen om in rap tempo te veranderen. Wat vandaag een zekerheid is, kan morgen alweer voorbij zijn. Dit vergt veel van medewerkers. Een continue bijschakelen op veranderende omstandigheden. Dit vraagt om je persoonlijk te ontwikkelen. Door je te blijven ontwikkelen, kun je een rol blijven spelen in het werkveld. Het is dan ook belangrijk dat je leert om je eigen loopbaan te managen. En dat start allemaal met inzicht in je eigen talenten, je drijfveren en wat jij goed kan. Wanneer je dit weet van jezelf wordt het duidelijk welke rol jij goed kan spelen in de wereld van het werk. (Bron: De eekhoorn die in de boom klimt, Annet Brinkhuis)

Inzicht in jezelf opent allerlei deuren naar andere, nieuwe type banen
In de drie sessies die ik met Jeffrey doorliep om te kijken welke banen het beste bij hem paste, kwamen er voor hem verrassende resultaten uit. Hij wist al dat hij creatieve talenten had. Maar wist nog niet dat hij heel goed anderen iets kan leren. En dat hij dit doet op een leuke, grappige manier. Hij is een kei in communiceren en heeft altijd de lachers op zijn hand! Natuurlijk dekte de baan van grafisch vormgever zijn creatieve talent af, maar zijn andere talenten werden hierin niet benut. Jeffrey is nu aan het kijken of hij zijn creatieve talent kan combineren met het onderwijzen van jongeren. Als hij er al over praat, verschijnt er een grote glimlach om zijn mond. Ik weet zeker dat hij heel gelukkig zal worden wanneer hij zo’n baan vindt! Een baan waarin hij al zijn talenten kwijt kan!