Mila woont samen met haar ouders en haar zusje in een oude wijk, met veel jonge gezinnen. Op de hoek van hun straat woont meneer de Vries, een oudere man die door niemand aardig wordt gevonden. Zijn gezicht staat nors, en hij lijkt altijd chagrijnig. Elke dag opnieuw.
 ‘Ga maar niet te dichtbij hem in de buurt, kinderen,’ waarschuwt Mila’s moeder. ‘Hij staat bekend als een knorrepot,’ voegt ze eraan toe, en de kinderen zijn een beetje bang voor hem.

In dezelfde straat woont ook Jimmy, een jongen met het syndroom van Down. Jimmy’s moeder vertelt dat hij altijd een kind zal blijven, en ze vraagt aan Mila en haar vriendinnen om op Jimmy te letten wanneer ze buiten spelen. Ze zijn allemaal dol op Jimmy, want hij is altijd blij.

Foute boel

Het is herfstvakantie, en het weer is druilerig. Mila zit binnen, en dan plotseling horen ze piepende remmen gevolgd door een doffe klap, gevolgd door een ijzige stilte. ‘Oh jee, dit is foute boel,’ zegt Mila’s moeder. Ze kijken uit het raam en zien Jimmy tegen een auto aan liggen, met meneer de Vries zittend naast hem. ‘Oh nee, niet die man bij Jimmy,’ zegt haar moeder, en ze rent naar buiten.

Meneer de Vries schreeuwt: ‘Kan iemand alsjeblieft 112 bellen?’ Mila voegt zich intussen bij hen en ziet hoe meneer de Vries heel aardig tegen Jimmy praat en zijn jas onder Jimmy’s hoofd op de straat legt. Mila begint te twijfelen: ‘Is dit wel die nare man? Hij lijkt wel heel anders.’

Nadat de ambulance vertrokken is, blijft meneer de Vries op de plek staan. Mila’s moeder biedt hem water aan om te kalmeren, en hij volgt haar naar binnen. Eenmaal zittend, begint hij aarzelend te vertellen en lijkt hij niet meer te kunnen stoppen.

Meneer de Vries leren kennen

Meneer de Vries blijkt ook een kind gehad te hebben, een zoon. Tijdens de bevalling zijn zowel zijn vrouw als zijn zoontje overleden. Mila ziet een traan over zijn wang glijden. Hij onthult dat hij nooit meer vreugde heeft kunnen vinden sinds hun dood. De moeder van Mila zegt dat zij dit niet wist. Niemand in de buurt kent dit verhaal van meneer de Vries. Mila ziet nu een heel andere man dan de knorrepot die ze dacht te kennen, eerder een vriendelijke, zachte man die heel behulpzaam is.

Sinds die ochtend komt meneer de Vries regelmatig bij hen langs. Hij doet zelfs met plezier klusjes in hun huis, want hij blijkt heel handig te zijn. Meneer de Vries deelt ook graag leuke verhalen over hoe dingen vroeger waren.

Lastige emoties vermijden

Meneer de Vries, iemand die je liever vermijdt, is net als een lastige emotie die je probeert te onderdrukken en negeren.
Maar net als meneer de Vries en jouw emoties, verdwijnen ze niet door ze te vermijden.
Ze blijven gewoon bestaan. En wanneer je ze toelaat om er te zijn, worden ze vanzelf een natuurlijk onderdeel van je leven. En wie weet, misschien wordt het dan allemaal ook wat fijner voor je!

Wil je meer weten hoe je lastige emoties kunt toelaten? Coaching kan hierbij waardevol zijn.

Neem vrijblijvend contact met mij op via de WhatsApp button op mijn site.