“Zo, dus jij bent coach. God, wat zijn er daar veel van in Nederland. Ik heb er helemaal niks mee.” Richard, 47 jaar, kwam met mij kennismaken.

Toen ik Richard vroeg wat hij bij mij kwam doen, zei hij dat zijn directeur had gezegd dat coaching wel wat voor hem kon zijn omdat de samenwerking met hem en zijn collega’s niet goed verliep.

Intussen weet ik (met vallen en opstaan;-), dat alle informatie, zoals wat de cliënt zegt, doet, niet zegt, of juist wel doet, waardevol materiaal is om mee te werken. Het is normaal dat de meeste mensen die een coach zoeken zich gespannen voelen. Die spanning kan ervoor zorgen dat ze gedrag vertonen dat hen juist belemmert om hun waardevolle doelen te bereiken.

Bewustwording is de eerste stap

Ik gaf Richard terug hoe ik zijn openingszin ervaarde. En vroeg hem of anderen dit ook zo zouden kunnen ervaren. Richard schrok. Hij was zich niet bewust welke impact zijn woorden en gedrag op anderen hebben. Het was ook helemaal niet zijn bedoeling om kwetsend te zijn.

We zoomden in op het contact met z’n collega’s. Hij vertelde dat er onlangs een bbq georganiseerd werd bij een collega thuis en hij hiervoor niet was uitgenodigd. En dat deed wel pijn, zei hij. Hij wilde juist wél een goed contact. Maar wist niet zo goed hoe. Hij wilde niet laten zien dat hij dit pijnlijk vond en zette zijn stoere masker weer op. En zo beet hij weer in zijn eigen staart: het contact bleef afstandelijk.

Wat is voor jou écht belangrijk?

Na dit gesprek werd Richard zich steeds meer bewust van zijn gedrag en de impact daarvan op anderen. Ook thuis kreeg hij meer feedback. Richard liet stapje voor stapje ook steeds meer zijn kwetsbare kant zien. En ja, dat was echt wel eng, maar hij kreeg ook meer écht contact met anderen. En dat vond hij belangrijker dan zijn stoere, harde masker.

Ruwe bolster, blanke pit dat typeert Richard. En weet je wat ik écht stoer vind? Het aangaan van dit coachtraject en het laten zien van zijn kwetsbare kant, dat is écht een teken van ware stoerheid!

Merk jij dat je ook op je werk vastloopt en obstakels tegenkomt die je beletten om je voor jou belangrijke waarden en doelen na te streven?

Misschien is Talentontwikkeling voor Professionals iets voor jou. Wil je meer informatie? Neem dan even contact met mij op!

A𝒍𝒍𝒆 𝒌𝒍𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒕𝒊𝒆  𝒊𝒔 𝒗𝒐𝒍𝒍𝒆𝒅𝒊𝒈 𝒈𝒆𝒂𝒏𝒐𝒏𝒊𝒎𝒊𝒔𝒆𝒆𝒓𝒅. 𝑬𝒆𝒏 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒆𝒍𝒆 𝒉𝒆𝒓𝒌𝒆𝒏𝒏𝒊𝒏𝒈 𝒛𝒂𝒍 𝒍𝒐𝒖𝒕𝒆𝒓 𝒐𝒑 𝒕𝒐𝒆𝒗𝒂𝒍 𝒃𝒆𝒓𝒖𝒔𝒕𝒆𝒏.