Margriet, 28 jaar, is manager en kan niet goed omgaan met medewerkers die iets emotioneels delen met haar. Zodra dit gebeurt gaat Margriet allerlei vragen stellen zodat zij beiden in de ratio-modus blijven. Zij is hier al een aantal keren op aangesproken door haar directeur. Haar medewerkers voelen zich niet gehoord door Margriet.

Margriet vertelt dat emoties haar zo raken dat ze bang is erdoor overspoeld te raken. “De rationele” in haar neemt het gelijk over zodra dit gebeurt. Het lijkt alsof zij geen keuze heeft. Het voelt alsof zij niet anders kan.

Maar tegelijkertijd heeft Margriet een groot verlangen om een goede manager te zijn en wil juist graag verbonden zijn met haar mensen, maar ze voelt ook dat iets in haar dit tegenhoudt. Ze wil dit niet meer. Het programma Talentontwikkeling Young Professionals heeft haar hierbij geholpen.

Terug naar vroeger
Toen Margriet klein was, hoorde zij haar moeder vaak zeggen dat gevoelens niets opleveren, dat je daar niks mee kunt. Haar moeder vond dat Margriet op haar tante leek. Haar tante was veel te gevoelig en daar was niets van terecht gekomen.

Pats. Margriet was en is overtuigd dat je gevoelens uiten gelijk staat aan niets bereiken in je leven.  Dus de oplossing is op je ratio werken en dan bereik je iets in je leven. Deze overtuiging brengt ook een paar mooie talenten met zich mee. Margriet is analytisch, een doorzetter en een objectieve observeerder. Echter dit zijn de enige kanten die zij inzet op haar werk. En dat is te mager om een goede manager te zijn die echt verbonden is met haar medewerkers.

Op dezelfde medaille van het talent analytisch zit gevoelig. Om het talent analytisch in balans te houden (en dus niet door te schieten in de valkuil van gevoelsarm/kil te worden) is het talent gevoelig er. Dit talent ligt rustig te wachten om door Margriet ontwikkeld te worden. Overigens gaat het niet over of het inzetten van of haar talent analytisch of haar talent gevoelig. Het gaat om een combinatie van de twee talenten. In haar geval: gevoelig analytisch zijn. Balans aanbrengen gaat over de twee talenten tegelijkertijd inzetten. Het gaat er dus niet om om minder analytisch te zijn en meer gevoelig. Het gaat over gevoelig analytisch te zijn. Margriet vindt dit proces spannend omdat zij bang is dat als zij haar gevoeligheid gaat ontwikkelen, zij dan niets bereikt in haar leven. Maar door haar gevoeligheid te ontwikkelen zal zij niet meer in haar valkuil van gevoelsarm/kil raken. Margriet zal hierdoor meer in balans komen en een betere manager zijn. Een manager die open staat voor haar medewerkers.

Hoe hielp ik Margriet?
Met het programma Talentontwikkeling Young Professionals zijn we eerst begonnen met het ontdekken van haar authentieke talenten en waarden. Daarna hebben we haar doel gedefinieerd en gevisualiseerd.

Vervolgens werd Margriet bewust van haar overlevingsmechanisme en bijbehorende overtuigingen door het doen van bepaalde oefeningen. Zij ging zich afvragen of haar overtuigingen nog in lijn zijn met de waarden die zij belangrijk vindt. Margriet ontdekte haar onderontwikkelde talenten waarmee zij haar waarden wel trouw zou blijven. Zij ontdekte dat zij zelf de regie kan pakken wanneer zij niet naar haar waarden gaat leven en haar doelen niet bereikt. Zij is gaan oefenen met het bewust combineren van haar onderontwikkelde talenten met haar bekende talenten en merkte dat zij zich prettiger ging voelen en meer in balans. Ze voelde zich meer vervuld en gelukkiger.

Is Talentontwikkeling een quick fix?
Nee. Talentontwikkeling gaat over gedragsverandering en dat is gewoon heel lastig. Als mensen, kiezen wij graag voor de makkelijke weg zonder vervelende gevoelens. Wanneer je jouw voorkeursgedrag gaat veranderen, levert dit in eerste instantie een naar gevoel op, je voelt je kwetsbaar en verdrietig. Het talent dat er heel lang niet mocht zijn van jou met het bijbehorende gevoel van afwijzing komt naar de oppervlakte en dat geeft een wankel gevoel.
Echter, wanneer je steeds jezelf herinnert (vooral op voor jou kwetsbare momenten en lastige situaties) aan de waarden en doelen die voor jou belangrijk zijn in je leven, dan helpt dit om je “nieuw ontdekte” talent te laten samengaan met je bekende talent. Steeds weer bewust hiervoor kiezen helpt je om in balans te blijven en te gaan leven naar de waarden die voor jou belangrijk zijn.

Vrijblijvend kennismaken
Wil je ook ontdekken welke talenten jou in balans houden en je daardoor gaat leven naar de waarden die belangrijk voor jou zijn? Maak vrijblijvend een afspraak om te kijken of het programma Talentontwikkeling iets voor jou is.

Leuk je te ontmoeten!