“Hoe weet ik nu of dat een leuk bedrijf is om voor te werken?” zei Jochem, 22 jaar. “De enige informatie die ik heb is hun website. Tja, wat zegt dat nou echt over dat bedrijf?” En ik begrijp hem helemaal.

Jochem is bijna klaar met zijn studie en is op zoek naar zijn eerste baan. En wat is dat lastig! Lastig omdat er veel te weinig echte informatie over bedrijven te vinden is. Het lijken wel zwaarbewaakte vestingen die hun deuren pas openen als je alle beproevingen hebt doorstaan, bent goedgekeurd en dan pas naar binnen mag om te kijken waar je bent beland.

Onderwijs is wel transparant

Hoe anders is dat wanneer je een studie gaat kiezen. Je gaat naar open dagen van de opleiding om de sfeer te proeven, loopt mee met een student om het echte verhaal te horen en gaat ook nog proef studeren. Zo ervaar je helemaal of dit jouw studie gaat worden en dan pas kies je.

Wanneer jongeren wel voor jouw bedrijf gaan kiezen

En wat zou het fantastisch zijn wanneer bedrijven dit ook gaan doen. Gewoon je deuren openen. Laat toekomstige medewerkers rondlopen in je bedrijf, laat ze praten met je medewerkers die het echte verhaal vertellen, laat ze een opdracht doen. Laat hen echt ervaren waar jullie bedrijf voor staat, hoe de cultuur is en hoe er gewerkt wordt.
Want zeg nou eerlijk, zo’n website alleen is toch veel te mager? Hoe kun je daarop kiezen voor wie je wil werken en je je sollicitatiebrief gaat sturen? Het is als schieten met hagel.

Beste bedrijven, leer van het onderwijs en ga open dagen organiseren! Laat mensen lekker rondlopen in jouw bedrijf en het echte verhaal leren kennen. Wie zijn jullie, waar staan jullie voor en hoe gaan jullie echt met elkaar om?

Zeker weten dat het een win-win voor elkaar wordt en niet onbelangrijk; het gaat veel tijd besparen in het recruitment proces!

En wat zullen de Jochems van deze wereld jullie dankbaar zijn!
Wie wil beginnen?