Timo, 15 jaar, weet niet wat hij moet

Gisteren sprak ik met Timo, 15 jaar. Hij doet VMBO-TL en moet verplicht van zijn school naar minimaal twee open dagen.
Maar Timo heeft echt geen idee welke opleiding hij wil gaan doen. Hij denkt aan iets met ondernemen. Ik vraag wat zijn motivatie voor deze richting is; hij weet het niet. Zij vrienden vinden ondernemen ook interessant, dus hij misschien ook…..

Voorkeuren voor beroepen en opleidingen

Ik vroeg aan hem of hij een leuke, korte Party oefening wilde doen waarbij zijn beroepsvoorkeuren duidelijker worden en we met deze voorkeuren kunnen kijken welke beroepen en opleidingen hierbij passen. Dit wilde Timo wel.

De Party oefening

De Party oefening gaat zo:
Je gaat naar een feestje. Leuk! Maar wel alleen. Oh!
En je kent helemaal niemand op dit feestje……….

Je komt binnen op de Party.

Je ziet zes verschillende groepjes mensen staan:

  • Groep P: dit zijn mensen die logisch denken, praktisch en concreet zijn. Hun voorkeur gaat uit naar technische dingen en wat minder naar mensen.
  • Groep A: dit zijn mensen die houden van analyseren en onderzoeken. Hun voorkeur gaat uit naar het verstandelijk oplossen van problemen.
  • Groep K: dit zijn mensen die een sterke fantasie hebben en oog hebben voor schoonheid. Hun voorkeur gaat uit naar originele ideeën en naar het vernieuwen van dingen.
  • Groep S: dit zijn mensen die gericht zijn op zicht te verdiepen in andere mensen. Hun voorkeur gaat uit naar anderen helpen, begrijpen, aanmoedigen of informeren.
  • Groep O: dit zijn mensen die houden van actie, competitie en doelen bereiken. Hun voorkeur gaat uit naar anderen beïnvloeden en te overtuigen.
  • Groep C: dit zijn mensen die houden van orde en structuur. Hun voorkeur gaat uit naar structureren van gegevens, op orde brengen van zaken en houdt zijn omgeving graag netjes en overzichtelijk.

Bij welk groepje ga je als eerste staan? Schrijf de letter van dit groepje op en ook de antwoorden op de volgende vragen: wat trekt jou aan in dit groepje? Over welk onderwerp ga jij met hen praten?

Dan moet na 15 minuten dit groepje weg. Daar sta je. Naar welke groepje ga je dan toe? Schrijf de letter van dit groepje op en ook de antwoorden op bovengenoemde vragen. Ook dit groepje gaat na 15 minuten weg. Jij moet nog even blijven…. Naar welk groepje ga je nu? Schrijf de letter op en ook de antwoorden op bovenstaande vragen.

Aantrekkelijke beroepen en opleidingen voor jou

Nu heb je drie letters in een bepaalde volgorde.

Laat mij jouw drie letters weten via dit contactformulier en ik mail je een overzicht van banen en opleidingen die voor jou aantrekkelijk kunnen zijn.

PS Bij Timo bleek ondernemen niet zijn voorkeur. Hij vond het verrassend en een opluchting dat er een juridische richting uitkwam. Dit trok hem veel meer aan. En hij weet nu ook welke open dagen hij gaat bezoeken!

Bronnen: De typologie van Holland (PAKSOC-model). Boek: Professionele Loopbaancoaching, Dols, R.