“Ik weet het niet, maar ik ga niet meer met plezier naar mijn werk.” Jessica, 30 jaar, was altijd met plezier naar haar werk gegaan. Ze is product manager bij een groot internationaal bedrijf. De afdeling waar zij werkt was een paar maanden geleden anders opgezet. Ze werkt nu veel samen in projecten met R&D collega’s. “Ik vind het heel vervelend, omdat ik niet precies de vinger erop kan leggen waarom ik het niet meer leuk vind.” 

Reorganiseren is de regel
De ontwikkelingen op werkgebied gaan snel. Bedrijven en organisaties worden door de snel veranderende economie gedwongen om zich steeds weer aan te passen. Reorganisaties zijn eerder regel dan uitzondering. Als werknemer ga je hierin mee. En soms in zo’n tempo dat je net gewend bent in die ene baan, je alweer voor een andere baan of takenpakket wordt ingezet. Tijd om eens te reflecteren of dit allemaal wel bij je past, is er nauwelijks.

Het begint bij jezelf
Om geen speelbal van je werkomgeving te worden, is het belangrijk dat jij zelf de regie neemt over je eigen loopbaan. Wat kun jij goed, wat zijn de dingen die jij heel leuk vindt om te doen; kortom waar word jij gelukkig van? Duidelijkheid hierover is jouw vertrekpunt. Het vertrekpunt om te checken of je huidige baan of een toekomstige baan goed matcht met wie jij bent. Matcht met jouw drijfveren, je kwaliteiten, wat jij goed kan, je kernwaarden en aan de voorwaarden van een werkomgeving die voor jou belangrijk zijn.

Talenten-Baan-Checklist®
Tijdens de twee gesprekken die ik met Jessica had, heeft zij haar drijfveren en kwaliteiten ontdekt. Ook de activiteiten die zij écht goed kan werden helder. Maar ook of haar kernwaarden matchen met de bedrijfswaarden. Ook heeft zij duidelijkheid gekregen waaraan een werkomgeving moet voldoen om op haar best te functioneren. Deze persoonlijke elementen hebben we in de Talenten-Baan-Checklist® gezet en gekeken in hoeverre deze elementen terugkomen in haar baan.

Resultaten Talenten-Baan-Checklist®
We zijn gaan inzoomen op de “Nee” ‘s op de Talenten-Baan-Checklist®. Waarom heeft zij geen plezier met collega’s? Het bleek dat zij minder plezier heeft met haar R&D collega’s. Met deze collega’s werkt zij nu veel intensiever samen. Zij mist het contact en de lol met haar collega’s van de afdeling Business Development.  In haar huidige baan is er ook veel minder ruimte om zelf nieuwe producten te bedenken. Dit is nu de verantwoordelijkheid van R&D. Haar creatieve talent is hiervoor nu veel minder nodig. Ook zijn de projectplannen nu vastomlijnd en uitgedacht; aan de behoefte die Jessica heeft aan de vrijheid om dingen op haar manier aan te pakken wordt niet meer voldaan. De afdeling waar zij werkt, is nu ook een onderdeel van een bepaalde Unit. Daarmee is het productenpakket aanzienlijk minder breed geworden. Wat voor Jessica niet meer voor de nodige afwisseling en dynamiek zorgt.

Toekomst baan Jessica
Jessica is opgelucht dat zij nu kan duiden op welke punten haar baan niet voldoet voor haar. Zij heeft binnenkort een gesprek met haar leidinggevende en de HR Manager om te kijken of de “Nee’s” op haar Checklist weer “Ja”‘s kunnen worden. Ze gaan samen de mogelijkheden bekijken binnen haar eigen Unit of bij een andere Unit. De Talenten-Baan-Checklist® wordt als uitgangspunt hiervoor gebruikt.