“Dat is mooi dat ik dit nu weet, maar wat moet ik nu kiezen?”, vroeg Ruben, 20 jaar, aan mij.
Kiezen, daar gaat het het hele studiekeuze traject over. Keuzes maken, steeds weer. Ik noem het altijd het trechteren. We doen bijvoorbeeld oefeningen waarbij je “gedwongen” wordt om een Top 5 kernwaarden te bepalen en dan kies je uit 60 waarden, een Top 8 activiteiten die je heel leuk vindt om te doen, bepalen en dan kies je uit 58 activiteiten, etc.
Ruben had geen idee welke Master studie goed bij hem zou passen. Aan het einde van zijn studiekeuzetraject bleven er twee Masters over. Hij had rationeel alle voors en tegens van deze twee Masters tegen elkaar gezet, maar kwam er toch niet uit.
En dan wordt het tijd om je intuïtie aan te spreken.
En dat hebben we gedaan. Ruben schreef zijn twee keuzes op twee A4-tjes. Hij is letterlijk op keuze 1 gaan staan. En ik vroeg hem hoe deze keuze voor hem aanvoelt. Of hij zich op deze keuze verheugt? En hoe zijn omgeving eruit ziet, met wie hij daar is en wat hij dan doet? En dan nog een keer vragen hoe dit aanvoelt. Hetzelfde hebben we gedaan voor keuze 2.
Tijdens deze oefening werd het voor Ruben heel helder voor welke keuze hij wilde gaan. En bovendien kon hij nu deze keuze ook veel beter onderbouwen voor zichzelf.
Ruben was zichtbaar opgelucht!
Vindt jouw zoon of dochter het ook lastig om een studiekeuze te maken? Laat hem maar eens letterlijk op zijn verschillende keuzes gaan staan en deze helemaal ervaren. Kiezen wordt dan veel makkelijker!
Succes!