“Ik kan dit niet meer. Elke dag die poppenkast spelen.”
Jeroen, 29 jaar, werkt nu vijf jaar. Hij heeft daarvoor economie gestudeerd. En net als zijn medestudenten destijds, moest hij van zichzelf ook voor een beursgenoteerd bedrijf gaan werken. Want ja, daar kreeg je de beste kansen om carrière maken. Voor minder gingen zij het niet doen. En Jeroen dus ook niet.

Met die poppenkast bedoelde hij dat hij elke dag weer “meedeed” met het gedrag van de groep. Maar als hij dan thuis kwam, voelde het voor hem niet goed. Hij had dan dingen gezegd en gedaan die totaal niet bij hem paste. En dat ging flink schuren.

Wat past dan wel?

Inhoudelijk vond hij het werk leuk en was hij er goed in. Maar die “hanensfeer”, zoals hij het noemde, vond hij verschrikkelijk.
Toen we in een oefening terug gingen naar toen hij jong was, kwam daar een empathische, zorgzame en rustige jongen naar voren. Een jongen die mensen goed aanvoelde in wat zij nodig hadden.
Dit is wie Jeroen in essentie is. En dit staat haaks op “die hanen”, vond hij.
“De haan past niet bij jou, welk dier wél?” vroeg ik.
“Meer een hond. Die houden ook van gezelschap, zijn zorgzaam, betrouwbaar en loyaal aan anderen,” zei Jeroen.

Je essentie veranderen gaat nooit lukken

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je ook “meedoet” met de groep, maar dit gedrag eigenlijk niet bij je past? Weet dan dat jij jezelf niet hoeft te veranderen (want dat gaat niet!), maar dat een andere werkomgeving wellicht veel beter bij jou past!

Jeroen wil hetzelfde werk blijven doen, maar dan in een andere cultuur. Meer een “hondencultuur”. Misschien kan dit zelfs bij hetzelfde bedrijf, maar dan in een andere business unit. Hij weet nu waarnaar hij op zoek is. En die duidelijkheid vindt hij heel fijn!

𝑨𝒍𝒍𝒆 𝒌𝒍𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒕𝒊𝒆 𝒅𝒊𝒆 𝒉𝒊𝒆𝒓𝒃𝒐𝒗𝒆𝒏 𝒊𝒔 𝒃𝒆𝒔𝒄𝒉𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏, 𝒊𝒔 𝒗𝒐𝒍𝒍𝒆𝒅𝒊𝒈 𝒈𝒆𝒂𝒏𝒐𝒏𝒊𝒎𝒊𝒔𝒆𝒆𝒓𝒅. 𝑬𝒆𝒏 𝒆𝒗𝒆𝒏𝒕𝒖𝒆𝒍𝒆 𝒉𝒆𝒓𝒌𝒆𝒏𝒏𝒊𝒏𝒈 𝒛𝒂𝒍 𝒍𝒐𝒖𝒕𝒆𝒓 𝒐𝒑 𝒕𝒐𝒆𝒗𝒂𝒍 𝒃𝒆𝒓𝒖𝒔𝒕𝒆𝒏.

#werkomgeving #werkplezier #werkstress #loopbaanadvies #werkcultuur #werkgeluk #loopbaancoach #gotalentpro