Tim, 18 jaar, nam contact met mij op. Hij wilde studiekeuzeadvies. Tijdens onze Zoom kennismaking zag ik een jongen die heel erg baalde en vooral van zichzelf, zei hij. Tim was in september begonnen met een studie WO Rechtsgeleerdheid, maar wat vond hij het verschrikkelijk. Dat ik dit niet eerder heb gezien, het is zo niet wat ik ervan verwacht had, zei hij. Ik had echt met hem te doen. Hij vroeg mij wat hij moest doen. Stoppen met de studie of niet?

stoppen met studie of niet

Wanneer stoppen met je studie?

Het antwoord is simpel: wanneer de studie niet bij je past. En hoe weet je dat? Check onderstaand lijstje:

  • de meeste (70%) vakken spreken je niet aan: je vindt het niet interessant en vooral niet leuk
  • je ziet jezelf niet werken in de beroepen waar deze studie je voor opleidt
  • je haalt met veel moeite net een voldoende
  • je hebt geen echte klik met je medestudenten
  • je denkt vaak: wat doe ik hier eigenlijk?
  • je motivatie is ver te zoeken
  • het kost je allemaal veel energie en geeft je weinig plezier

Als de meeste stellingen op jou van toepassing zijn; ja, dan is het goed om serieus na te denken om te stoppen met je studie. Maar…. wel met een plan.

Studie stoppen met een plan

Stoppen met je studie kan voelen als een vrije val. Spanning, onzekerheid en een gevoel van falen. Maar weet dan ook dat het niet aan jou ligt. Er is niets mis met jou. De studie en jij matchen gewoon niet met elkaar. Een andere studie doet dat wel. Hoe fijn is het dan om te ontdekken welke studie dit wel is. En dit noem ik “studie stoppen met een plan”. Onderzoeken voor welke type beroepen en bijbehorende studies jij warm loopt. Wat past goed bij jou? Wanneer je weet welke studie wel bij je past, kun je bij sommige studies alweer starten in februari 2022. En anders een tussenjaar. Maar je hebt dan wel een plan. Jij weet welke studie wèl bij jou past. En dat geeft weer energie en vertrouwen!

Met vertrouwen stoppen met je studie

Ben jij al gestopt met je studie of denk je aan stoppen? Hoe fijn zal het zijn wanneer je weet welke studie wel goed bij jou past. Dit kan al na drie gesprekken. Wil je meer informatie over het traject Studiekeuzeadvies? Vind hier alle informatie. Of neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend Zoom gesprek dan kan ik het traject verder toelichten en kun jij alle vragen stellen.

En Tim? Tim en ik starten binnenkort het Studiekeuzeadvies traject. En dan gaat hij met zijn studie stoppen, maar wel met een plan!