Anne, 16 jaar. Thomas, 17 jaar. Lisa, 18 jaar. Lars, 16 jaar. Fleur, 17 jaar. Max, 18 jaar. Wat hebben zij gemeen met elkaar? Zij zouden zich bezig moeten houden met een studiekeuze. Maar dat doen zijn niet. En dat begrijp ik heel goed.
Veel te veel keuze
Wist je dat er 185 Universitaire Bachelor studies, 215 HBO Bachelor studies en 500 MBO studies zijn? Je zou denken dat het natuurlijk heel mooi is dat er voor iedereen wel wat te kiezen valt, maar uit onderzoek is gebleken dat kiezen uit meer dan drie opties, keuzestress oplevert. En dat is geen fijn gevoel!
De zoektocht zelf
Vanuit school en vanuit de meeste ouders worden jongeren met lichte dwang “gestimuleerd” om minimaal 4 verschillende Open Dagen te bezoeken. Dat doen de meesten ook wel. En daar zit je dan met één van je ouders bij een studie Rechten. Daarna nog naar Bedrijfskunde. Economie misschien ook nog? Of naar Communicatiewetenschappen? En als je weer naar huis gaat, hoop je toch op zijn minst één studie leuk te vinden. Maar dat gevoel is er gewoon niet. En dat voelt naar! En dan ook nog je ouders die hoopvol naar je kijken! “Zat er wat voor je bij?” “Weet je het al?” Pfff……..
Levensbepalende keuze
Veel jongeren hebben het gevoel dat de studiekeuze een levensbepalende keuze is. Dat als er eenmaal is gekozen zij dit pad moeten blijven volgen en niet meer kunnen veranderen. Dit legt een loodzware last op hun schouders.
En dan heb je eindelijk gekozen……
De studiekeuze is gemaakt. Maar wat heb je allemaal laten liggen? Wat als je toch verkeerd hebt gekozen? Nog steeds geen geruststelling, geen opluchting, maar twijfel en onzekerheid.
Onzekerheid, twijfel, keuzestress; niemand wordt hier blij van! En zaken die ons een slecht gevoel geven, daar beginnen we liever niet aan. Uitstellen dus! We zien het wel wanneer het zover is.
Hoe het wél leuker en beter kan
Gelukkig hoeft het niet zo moeizaam te gaan. Het kan echt leuker en ook nog beter! Hoe? Wanneer jouw zoon/dochter start bij zichzelf. Waar raak ik gemotiveerd van? Wat zijn mijn kwaliteiten? Waar ben ik goed in? Op basis van deze persoonlijke informatie is een studiekeuze een logische keuze. Een keuze die je inzicht geeft waarom deze studie bij je past. En dat geeft een geruststelling! En veelal een opluchting! Ik gun dat elke jongere! Maar ook jullie, als ouders!
Bron: Onderzoek uitgevoerd door Stemmingmakers in samenwerking met scholieren.com onder 350 jongeren van het vmbo, havo en vwo, 2017.