Voor ouders

Je zoon of dochter die een studie doet die écht past. Daar word je blij van!

Voor ouders

Passies en interesses ontdekken
Om tot een goede studiekeuze te komen, adviseren scholen dat je met je zoon of dochter gaat praten over zijn/haar passies en interesses. Ook de focus van de testen op school ligt vaak op dit niveau.
Wanneer je zoon of dochter zo’n gesprek al met jou zou willen hebben, vraag je jezelf als ouder ook af hoe je deze informatie dan kan vertalen in een studiekeuze. Dit is bijna onmogelijk.

Open dagen bezoeken
Ook wordt er vanuit school geadviseerd om naar allerlei open dagen van verschillende studies te gaan. Je hoopt hiermee dat je zoon of dochter enthousiast zal worden over minstens één studie. Of op zijn minst, één studie best aardig zal vinden. Ook dit blijkt in de praktijk lastig te zijn en dat is begrijpelijk. Want waar moet je beginnen met het grote aanbod aan studies? Je gaat naar iets zoeken, maar je weet niet wat de zoekcriteria zijn. En dan ook nog de druk voelen, dat er wel een keer een keuze gemaakt moet worden. Een bijna onmogelijke opdracht!

Hoe het beter, sneller en leuker kan
Bovenstaande zoektocht is de omgekeerde volgorde. Want wat zou het fijn zijn wanneer je eerst weet wat de zoekcriteria van deze studiekeuze-zoektocht zijn. Dat je weet aan welke voorwaarden een studie moet voldoen die naadloos aansluit bij je zoon of dochter. Dat zij een studie kiezen waarvan je weet dat dit helemaal klopt!

Gelukkig is dit mogelijk! Het studiekeuzeproces kan dan ook veel korter zijn. Maar ook leuker en relaxter omdat je weet dat het goed gaat komen.