“Het klopt inderdaad niet wat ik toen heb aangevinkt in die schooltest, dat past juist helemaal niet bij mij, “ zei Bente, 18 jaar. “Ik heb toen eigenlijk dingen ingevuld die mijn vriendinnen ook invulden.” En Bente is niet de enige die dit doet. Bij hun profielkeuze, wanneer zij een jaar of 14, 15 zijn, vullen zij een schooltest in. Welke eigenschappen hebben ze? Welke interesses, etc. Vaak vullen zij in wie ze denken dat zij zijn of wie ze willen zijn. En dus niet wie zij écht zijn. En dan kun je verkeerde keuzes gaan maken. En dan ben je pas 14 jaar……. 

Waarom kies je niet wat het beste bij jou past?
Omdat je dat vaak ook niet weet. Wie je ten diepste echt bent, wat jou drijft, wat je kwaliteiten en wat jij allemaal goed kan, wordt al heel vroeg in je jeugd bedolven onder allerlei invloeden van buitenaf. Invloeden van het gezin waarin je opgroeit, de leraren op de basisschool, je vrienden/vriendinnen. Ongemerkt pas je je aan  je omgeving aan. En dit doen we allemaal. Onze grootste angst, als sociale dieren, is om afgewezen te worden. Uitsluiting. Er niet bij horen. En dan is het logisch dat je je gaat aanpassen. Alleen is dat niet goed voor jezelf en dat ga je merken op den duur. Ontevredenheid, onzekerheid en zelfs je ongelukkig voelen.

Wat gebeurt er wanneer je wel voor jezelf gaat kiezen
Daarmee komt de angst voor afwijzing en uitsluiting naar boven. Maar tegelijkertijd ook voel je je sterker en krijg je meer vertrouwen in jezelf. Je talenten krijgen nu een kans om zich ten volle te ontwikkelen. Je gaat écht voor jezelf staan. En dat geeft een gelukkig gevoel. Hoe jonger je weet wie je écht bent en dit kan doen in een omgeving waarin je jezelf maximaal kan ontplooien, hoe beter natuurlijk. Daarom is het werk dat ik met jongeren doe ook zo mooi! Hen laten ontdekken over welke prachtige kwaliteiten zij beschikken en waar zij allemaal goed in zijn. En dan een studie matchen die daarop aansluit. Maximaal ontplooien!

Bente was na het studiekeuzetraject opgelucht. Ze sprak er ook over met haar vriendinnen. En wat bleek? Die hadden allang gezien dat Bente altijd rust bracht in een groep. Dat zij structuur en overzicht gaf aan haar vriendinnen waar dat nodig was. En dat vonden zij juist zo fijn aan Bente. Bente hoefde zich niet meer anders voor te doen. Vaak zien anderen veel beter dan jijzelf waar jouw talenten liggen. Maar nu weet Bente dit ook zelf en dat is het belangrijkste! Ik ben blij voor Bente!