Sanne, 28 jaar, heeft geen doel in haar leven

Vandaag een mooi loopbaantraject afgesloten met Sanne. Sanne kwam naar mij toe omdat zij wilde weten wat voor een baan bij haar wel goed past. Ze had al een paar banen gehad, maar toch mist zij steeds iets. Ze weet overigens heel goed aan te geven wat ze niet leuk vindt, maar niet zo goed wat zij wel leuk vindt en wil. En dat is ook lastig.

iets bereiken in het leven

Ik mis een doel in mijn leven

Sanne zei ook dat zij een doel in haar leven mist. Ze wil iets bereiken in haar leven wat er toe doet. Iets waarvoor zij echt wil gaan. Ook dit vindt zij heel lastig te ontdekken. En zij is zeker niet de enige! Dit soort levensvragen dienen zich vaak rond je 30e levensjaar aan (en soms ook eerder of later). Maar bestaat er wel zoiets als een levensdoel? Een purpose? Wat jij hier te doen hebt op deze aardbol? Jazeker! En als je dit weet, is het ook veel makkelijker om hieraan een baan te koppelen. Een baan die goed bij jou past.


Hoe ontdek ik mijn levensdoel?

De oefening die ik in mijn trajecten gebruik is “Wat Zijn Jouw Inspiratiebronnen”. En die gaat zo:

  • Ik gebruik voorbedrukte kaartjes met inspiratiebronnen, zoals: dromen, verlangens, kunst, muziek, humor, relaties, liefde, kinderen, mensen, etc. (Het inspiratiespel van Gerrickens en Verstege);
  • Ik vraag aan de cliënt welke vijf bronnen hij heel fijn vindt om mee bezig te zijn. Maar dan ook echt fijn; je gaat er helemaal in op, je vergeet de tijd en alles om je heen. Echt dus iets wat je inspireert;
  • En dan liggen die vijf bronnen op de tafel en ga ik vragen stellen: wat betekent die bron voor jou? Wat doet deze bron met jou? Dit doe ik voor elke bron apart en ik schrijf op wat ik de cliënt hoor zeggen. Dit kunnen steekwoorden zijn, maar ook volzinnen, metaforen of associaties. Tot zover is het allemaal nog wat abstract, maar het wordt concreter in de volgende stap!
  • Ik geeft de cliënt het blad waarop de bronnen staan en per bron alle zinnen, woorden, etc. Ik vraag of de cliënt overeenkomsten ziet; komen er woorden, zinnen etc. steeds weer terug? Wat zijn de overeenkomsten? Dit schrijft de cliënt allemaal op.
  • En dan….. ja dan ziet de cliënt vanzelf zijn levensdoel. Het levensdoel dat verscholen ligt in zijn inspiratiebronnen! En dit vind ik telkens weer zo’n kippenvel moment! Prachtig om te zien!

Van levensdoel naar een baan die bij je past

Sanne, ging met haar gevonden levensdoel in haar achterhoofd een visualisatie maken van haar ideale werkdag. Ze ging haar levensdoel concreet vormgeven. Wat doet zij op deze ideale werkdag? En wie wordt daar heel blij van? Waar is ze dan? Met wie? Het werd een prachtige collage! Een collage van haar ideale werk die haar levensdoel uitademt. Het voelde nog wat onwennig, maar Sanne zei ook dat dit het wel was voor haar. Dat voelde ze aan alles. Hoe prachtig is dit?

Wil jij ook weten wat jouw levensdoel is en welke baan daarbij past?

Neem vrijblijvend contact met mij op!