Tessa, 19 jaar, is bij mij op het eerste gesprek. Een leuke, gezellige meid. Ze wil heel graag weten welke studie wél bij haar past, want ze weet het niet meer. Ze wilde haar hele leven al Verpleegkundige worden, maar is onlangs gestopt met de HBO Verpleegkundige Opleiding. Het was niet wat zij er van verwacht had. Haar jeugddroom aan diggelen…..

Wat wil jij later worden?
Deze vraag werd vaak aan ons gesteld toen wij jong waren. Wat wilde jij worden? Op de lagere school wilde ik lerares worden (maar dan niet zo’n strenge) en later op de middelbare school leek stewardess mij heel leuk. Ik heb na het HBO nog gesolliciteerd bij de KLM, maar werd afgewezen. Niet geschikt. Zij adviseerden mij om te gaan solliciteren bij het hoofdkantoor van KLM. Daar zou ik veel beter passen. Wat zij mij niet vertelden, is waarom ik daar beter zou passen. Welke kwaliteiten zagen zij? Geen idee.

Het waarom achter beroepskeuzes is interessant
In de drie gesprekken, die ik met Tessa had, wordt het voor haar duidelijk waarom Verpleegkundige niet bij haar past. Tijdens het eerste gesprek duiken wij in haar drijfveren en kwaliteiten. Door middel van bepaalde technieken die ik toepas, onthult Tessa in haar eigen woorden haar kwaliteiten en drijfveren. Wat haar motiveert (drijfveren) is initiatief nemen, nieuwe dingen verzinnen, doel- en resultaatgericht, gesprekken voeren, moeilijke uitdagingen en plezier maken. Haar kwaliteiten zijn o.a. empathisch, humor, positief, procedureel en ambitieus.

Wat Tessa aantrok in het beroep Verpleegkundige is met mensen bezig zijn. Gesprekken voeren met mensen. Tijdens haar stage bleek dat gesprekken voeren met patiënten helemaal niet zo vaak voorkwam. Bovendien kwamen al haar andere drijfveren helemaal niet aan bod.  Begrijpelijk dat zij is afgehaakt. Want als je je drijfveren en kwaliteiten niet kunt inzetten, gaat dat schuren.

Hoe kies je dan wel het juiste beroep/studie?
Met goede zelfkennis.
Inzichtelijk krijgen wat jouw drijfveren en talenten zijn. Ook erachter komen waar je goed in bent en het waarom achterhalen van jouw interesses in hobby’s en beroepen.

Tessa gaat in september starten met HBO Human Resource Management. Op basis van de kennis die zij nu over zichzelf heeft, is het volgens Tessa logisch en vanzelfsprekend dat deze studie bij haar past. Want wie zij ten diepste echt is, wordt nu vertaald in een studie. En dat voelt heel fijn aan!