55% van de HBO en WO studenten stopt binnen twee jaar met hun studie.

Jongeren die ik begeleid, zijn soms wel vier keer gestopt met een studie. En als ik dan vraag wat de reden is, hoor ik vaak: “tja, ik vond er niks aan/het boeide me niet.” Maar echt kunnen duiden waar het aan lag, is lastig voor hen.
En dat begrijp ik. Want zonder jezelf goed te kennen, kun je hier de vinger ook niet opleggen.

De meesten denken dat de oorzaak bij hen ligt. Dat zij falen, dat zij iets niet kunnen terwijl anderen het wél doen. Die gaan wel door. Hoe kan dat nou? En daar word je onzeker van. Want reken maar dat je zelfvertrouwen een knauw krijgt wanneer je (weer) stopt met een studie.

Met zelfkennis over hun drijfveren, hun kwaliteiten en de dingen die zij goed kunnen, gaan zij inzien wat er niet voldeed aan die studie en wellicht ook de studieomgeving. Dan zien zij ook duidelijk dat deze studie niet matcht bij hen, bij wie zij in essentie zijn. En dan wordt het ook logisch dat dit voor hen niet de optimale keuze is. Dit geeft vaak opluchting en ruimte om verder te kijken wat dan wél past. We vinden dan samen de ontbrekende puzzelstukjes die nodig zijn om een studie wel te laten matchen. En daar worden zij blij van!