Onlangs sprak ik een moeder die over haar dochter zei: “Ja, wij zeggen al zo lang dat zij echt de verpleging in moet, ze is zo sociaal.” Ik hoor dit opvallend vaak en dan vooral van moeders die dit zeggen over hun dochters. De reden weet ik niet, misschien is het projectie? Misschien wilden zij dit zelf graag en is het er niet van gekomen? Of denken zij bij “sociaal” alleen aan het beroep verpleegkundige? Lastig te achterhalen, maar wat ik wel weet is dat bij hun dochters het beroep verpleegkundige vaak helemaal niet past!

Sociaal-zijn kent vele uitingsvormen

Bij sociale beroepen werk je met mensen. Denk aan mensen praktisch helpen, verzorgen of anderen wat leren (onderwijs, training). Maar wat dacht je van werken in de sales, bij de klantenservice of als manager van een hotel? Allemaal beroepen waarbij je met mensen werkt. Het zijn dus niet alleen de beroepen in de zorg.

Je bent niet alleen maar sociaal

Om erachter te komen welk beroep écht goed bij je past, moet je verder kijken dan alleen het sociale puzzelstukje in jezelf. Welke andere puzzelstukken heb jij nog meer? En belangrijker nog, hoe kom je daarachter?

welk beroep past bij mij

Zo vind je jouw andere puzzelstukjes

  1. Ik heb er al eerder een blog over geschreven. Doe de Party-oefening. Komt daar naast je sociale stuk ook een kunstzinnig stukje uit en bijvoorbeeld een ondernemend stuk? Dan heb je een combinatie van sociaal, kunstzinnig en ondernemend. Dan hangt het ook weer af welke met stip op één staat en welke daarna volgen. Bijvoorbeeld: sociaal op één, dan kunstzinnig en dan ondernemend? Dan zou pedagoog, relatietherapeut of sociaal maatschappelijk werker bij je kunnen passen. En wanneer ondernemend op één staat, daarna kunstzinnig en daarna sociaal? Denk dan aan beroepen als: manager reclamebureau, opnameleider film/televisie of communicatieadviseur. Zo zie ja maar; je hebt meerdere puzzelstukjes dan alleen maar sociaal. En die andere puzzelstukjes zijn heel belangrijk in het vinden van het beroep dat bij je past!
  2. Een andere manier is teruggaan naar toen je 9 jaar was. Groep 5. Wat deed je toen het allerliefste wanneer je vrij was van school? En wat vond je daar zo leuk aan? Deed je ook wel eens dingen die niet mochten? En wat was jouw rol in groepen? Zitten hier ook sociale puzzelstukken in? En ondernemende (bijvoorbeeld wel eens kleine dingen jatten, initiatieven nemen?) Of praktische zaken: dingen maken die praktisch nut hadden? Of dingen in- en uit elkaar halen? Of dingen verzamelen en netjes op een rijtje leggen: dit kan duiden op een conventioneel puzzelstukje: orde en structuur. Door deze puzzelstukken te combineren, kun je checken welke beroepen hierbij passen. Wanneer je mij jouw combinatie mailt, dan kan ik je de bijbehorende beroepen geven.

Welke puzzelstukjes bij verpleegkundige?

Zeker het sociale. Dan vooral ook orde en structuur (conventioneel) en praktisch. Maar je hebt ook weer allerlei varianten van verpleegkundige, denk aan: wijkverpleegkundige; deze heeft ook ondernemende puzzelstukjes in zich en een intensive care verpleegkundige heeft naast sociaal ook een groot analytisch puzzelstuk.

Welk beroep past bij mij?

Wil jij ook weten welke puzzelstukjes jij nog meer hebt, naast jouw sociale puzzelstuk? Zodat we jouw totale puzzel kunnen maken en hieraan beroepen kunnen koppelen? Wellicht is dan loopbaanadvies iets voor jou! En wil je hier vrijblijvend een keertje over verder praten? Neem dan even contact met mij op!