Spelen onthult talenten
Heb je kinderen in de basisschoolleeftijd? Ga dan alvast bouwen aan een prachtig cadeau. Een cadeau waarvoor hij je heel dankbaar zal zijn.
Wist je dat speelgoed onthult van welke banen je kind later heel gelukkig wordt?

Kinderen zijn tussen hun vierde en twaalfde jaar nog helemaal zichzelf. Ze doen van nature wat ze het liefste doen, waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om zich gelukkig te voelen. De manier waarop ze spelen zegt daarom alles over hun aangeboren talenten
Observeer je kind wanneer hij speelt
Wélk speelgoed kinderen kiezen is minder belangrijk. Wat ze ermee doen en waarom ze er graag mee spelen, daar gaat het om. Als een kind graag bordspellen speelt, zegt dat niet direct iets over zijn talenten. Het ene kind speelt graag spelletjes vanwege de gezelligheid van het samenzijn, het andere doet het omdat hij wil winnen, en het derde houdt ervan zijn hersens te laten kraken.
Bedenk wel dat iedereen een combinatie van talenten heeft en dat juist die mix je geschikt maakt voor een bepaald beroep. Concluderen dat je kind iets met bouwkunde moet doen omdat hij zo graag dingen bouwt van Lego, kan niet zomaar. Ander voorbeeld: een kind dat graag verzorgend met poppen speelt, is niet automatisch voorbestemd om crècheleidster of bejaardenverzorgster te worden.
Stappenplan talenten ontdekken
- Neem voor elk kind een apart schriftje. Het talenten-schatkist-boekje.
- Luister en kijk open en onbevangen. Vraag je af: wat was hij in zijn fantasie aan het doen? Wil hij altijd de bank zijn bij Monopoly? Is dat een behoefte aan controle houden of interesse in geld?
- Voorkom moraliseren. Als je dochter geïnteresseerd toekijkt hoe papa een band verwisselt en vraagt het ook eens te mogen doen, zeg dan vooral niet: ‘Daar word je vies van, doe maar niet.’
- Benoem niet te veel wat je vindt van het spel van je kind en zijn talenten, of het beroep dat hij volgens jou zou moeten uitoefenen. Benoemen is sturen. De keuze moet uit hemzelf komen. Als jij zegt: ‘Wat dacht je ervan om meubelmaker te worden?’ is dat vast goed bedoeld, maar als hij behalve een voorkeur voor creatief houtbewerken een enorme behoefte heeft aan ruimte en veel fysieke contacten, dan zou het zonde zijn als hij dankzij jouw advies in een stoffig klein meubelmakersatelier belandt.
- Geef geen waarde aan het spel van je kind. En als je dat per ongeluk toch doet, laat het dan vooral niet merken. Hangt jouw kind tot je ergernis regelmatig aan de hoogste tak van de gevaarlijkste boom, in de dakgoot of aan een lantaarnpaal? Pikt-ie iets, terwijl hij weet dat de pakkans groot is, en krijgt hij er een kick van als het hem nog lukt ook zonder gesnapt te worden? Bedenk dat deze ‘stouterds’ van nature goed zijn in risico’s nemen. Zij zijn degenen die later hun huis verkopen of enorme leningen afsluiten om een eigen onderneming op te starten.
- Zorg voor zo veel mogelijk verschillende soorten speelgoed in je huis. Zo zie je vanzelf waar hij een voorkeur voor heeft.
- Wanneer bovenstaand niet mogelijk is; maak je niet druk. Ze gaan vaak zelf ook iets pakken; bijvoorbeeld met takjes spelen. Het ene kind knutselt er iets mee, het andere schrijft ermee in het zand, een derde legt een weg van takjes aan.
- Hebben jullie een tuin? Laat, als het kan, de helft in zo wild mogelijke staat zodat je kinderen er hun gang kunnen gaan met modder, takken en stenen. Geef ze vooral de ruimte om een eigen hut te bouwen. Koop geen dure kant en klare boomhut, want de lol van een boomhut schuilt nu juist in het zelf maken ervan, in het gevoel van onafhankelijkheid dat kinderen ervan krijgen, de lol en triomf van iets voor jezelf creëren.
- Praat elke avond even de dag door. Wat vond je het leukst vandaag? Daar kun je veel uit aflezen.
- Observeer en noteer alles in het schriftje. Wat doet hij de hele dag graag. En wanneer het lukt, schrijf er ook bij waarom hij dit zo leuk vindt.
Schrijf alles op totdat je kind een jaar of 12 is. Daarna laten zij zich meer beïnvloeden door hun omgeving en verdwijnen bepaalde talenten naar de achtergrond. Ze gaan vergeten wat zij ook al weer zo leuk vonden.
En dan wanneer zij een profielkeuze moeten maken of een studiekeuze heb jij dit prachtige cadeau; hun schriftje met hun authentieke talenten. Dit cadeau is van onschatbare waarde; want wie zijn talenten kent, gaat passende studie- en loopbaankeuzes maken! En dat draagt bij aan het geluk van jouw kind!
Bronnen: Boek Beken(d) Talent van Daniëlle Krekels en Interview JM ouders met Daniëlle Krekels met titel: Dokter of strateeg? Speelgoed verraadt de toekomst van je kind.